BOUWKUNDIG-BEHEER.NL     

...begint met een MeerJarenOnderhoudsPrognose  



VERDUURZAMEN


VERDUURZAMING: DE OVERWEGING MEER DAN WAARD. WAAROM? KIJKT U ZELF MAAR EENS VERDER  OP DE "NIEUWS-PAGINA" 


Geeft u in ieder geval ook zelf aan welke maatregelen gepland staan om uw woning of uw appartementencomplex te verduurzamen. De kosten en de planning van het uitvoeren van deze maatregelen kan ik - op aanvullend verzoek en tegen meerprijs -  verwerken in het rapport/MJOP. 

De onderstaande aanvullende inspecties kunnen binnenkort - tegen meerprijs - ook door mij worden uitgevoerd. De bevindingen hieruit worden uiteraard aanvullend in het (D)MJOP opgenomen .  


VERDUURZAMING: DE SPOUWMUUR-CHECK

 



Tijdens een spouwmuurinspectie wordt letterlijk door middel van een endoscoop de spouw live in beeld gebracht. Dit wordt gedaan door een gaatje te boren in een of meerdere voegen in de buitenmuur en hier een kleine camera naar binnen te brengen. Van belang is dat er zich geen obstakels in de spouw bevinden, zoals cementbaarden (kleine verbindingen tussen de buiten- en binnenmuur) of bouwafval, ontstaan tijdens de bouw. Overigens kunnen deze, behalve beperking van het zicht, ook vochtproblemen binnenshuis veroorzaken. Het is dus belangrijk dat de spouw gevrijwaard is van dergelijke hindernissen. 


VERDUURZAMING: WARMTEBEELD-INSPECTIE



Warmtefoto's of warmtescans worden steeds vaker gebruikt om te zien waar isolatie-verlies is ontstaan in onze woningen. Quick scans worden door verschillende gemeenten regelmatig gratis aan bewoners aangeboden en geven een beeldende eerste indruk van onnodig energieverlies in een huis. Informeert u eens bij uw Gemeente hieromtrent.
Een uitgebreide warmtebeeld-rapportage geeft een gedetailleerd beeld van de kwaliteit van de isolatie van een huis. Dit gaat vaak samen met een maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA).
Overweegt u een dergelijke scan uit te laten voeren, neem een professional, een ervaren bouwkundige  thermograaf, gecertificeerd Level I van het Infrared Training Center.
Door in buurt of straat gezamenlijk een warmtescan te overwegen zijn per woning forse kortingen mogelijk. Bovendien is het extra interessant om een warmtebeeld van jouw huis te vergelijken met dat van je buurman, als precies bekend is welke isolatie in het huis van de buren aanwezig is.
De volgende gebreken zijn te traceren en in kaart te brengen:
Wel, geen of verschoven/uitgezakte isolatie – koudebruggen – bouwgebreken en onjuiste detaillering.
Slechte isolatie kan in een woning van gemiddelde omvang jaarlijks zo'n € 1.000 aan stookkosten schelen. Dit staat gelijk aan ongeveer tien procent van de totale klimaatbelasting van een gemiddeld huishouden. Wonen in een slecht geïsoleerd, tochtig huis is bovendien onprettig: het voelt er altijd koud aan.  


VERDUURZAMING: CONTROLE KRUIPRUIMTE & VLOER-ISOLATIE


Zo 10% tot 15% van de warmte gaat in oudere woningen verloren via de vloer. Dit is logisch aangezien de kruipruimte vroeger nooit werd geïsoleerd. Als je een kruipruimte hebt, dan heeft die meestal meerdere ventilatieopeningen. Door tocht die op die manier wordt gecreëerd droogt het condensvocht namelijk op. Je kan je kruipruimte vergelijken met een spouwmuur, het doel is vocht af te voeren zodat de binnenruimte droog blijft.

Daarnaast is ook de grond zelf een bron van kou. Het is dus zeker interessant om de kruipruimte te isoleren. Echter moet je wel goed opletten dat deze ruimte altijd geventileerd blijft, anders kun je last krijgen van ongedierte en schimmelvorming. 
Wanneer is het mogelijk om in de kruipruimte isolatie te plaatsen?
Indien je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 20 cm onder je woning hebt en deze ruimte niet hoeft te worden afgegraven is het mogelijk om hier isolatie te laten aanbrengen. Bij minimaal 35cm ruimte is ook vloerisolatie mogelijk. Na mijn inspectie zal ik u hierover informeren en adviseren. 


                                       ! EVEN 'N WEET

Heb je een kruipruimte onder de woning en ventileert deze via
de spouwmuur, dan moet je er goed rekening mee houden dat
dit na spouwmuur-isolatie hoogstwaarschijnlijk niet meer mogelijk is. Ondanks dat zal de
kruipruimte toch goed geventileerd moeten worden, dus zal er
een andere oplossing moeten worden bedacht om dit toch te
kunnen verzorgen. 


VERDUURZAMING: WARMTEPOMP

Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Dat laatste noemen we een hybride warmtepomp. Je verwarmt je huis en - als de warmtepomp je cv-ketel vervangt - ook het water voor de douche en keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig of kun je helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat, en het betekent ook dat je geld gaat besparen op je energierekening.
In de toekomst moeten alle huishoudens van Nederland van het aardgas af zijn. Bereid je hier alvast op voor en ga meteen informatie verzamelen over een warmtepomp. Wacht niet te lang, want je kunt nu subsidie krijgen voor een warmtepomp. Dat maakt het nog aantrekkelijker om er nu een te nemen!

Welke warmtepomp past bij mijn woning?
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen een volledig elektrische warmtepomp (all electric) en een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming van je huis, maar ook voor het warme water in de keuken en badkamer. Je cv-ketel kan de deur uit. Hij is geschikt als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Laat je degelijk informeren door een of meerdere specialisten, want ook de aanschafkosten zijn voor de verschillende types variabel.... 

VERDUURZAMING: ZONNEPANELEN OOK VOOR KLEINE VVE'S


Heb je een woning in een kleine VVE die goed georganiseerd is? Dan moet je een aantal zaken formeel goed regelen. Eerst moet een meerderheid van de eigenaren akkoord gaan met het plaatsen van zonnepanelen. Dat kan eventueel ook via een machtiging. Daarna moeten de leden officieel een besluit nemen over hoe jullie het dak gaan verdelen. En vervolgens beslist iedereen voor zichzelf of hij meedoet. Hiervoor kun je een stappenplan maken.

Stap 1. Check en verdeel samen het dak en is de energiebesparing per deelnemer dan ook voldoende? 
Stap 2. Beslis of je meedoet
Stap 3. Neem samen een rechtsgeldig besluit
Stap 4. Financiering nodig?
Stap 5. Kies samen een leverancier